Privat

Erhverv

Pas godt på dit indeklima

Indeklimaet har stor betydning for dig, din familie og din boligs sundhed. For vi bruger op mod 90 % af vores liv indendørs.

Irriterede øjne, hoste, hovedpine, træthed og allergi er de mest hyppige sundhedsmæssige konsekvenser af dårligt indeklima. Og konsekvenserne for din bolig kan være bl.a. råd og skimmelsvamp. Det meste kan undgås med gode vaner i hjemmet. Her er vores bedste råd til et bedre indeklima.

Luft godt ud i hele boligen

Luft ud 3 gange om dagen i 5-10 minutter
 … og lav gennemtræk ved fx at åbne døre og vinduer i begge sider af boligen. Så fjernes den fugtige luft fra alle hjørner. Og det er faktisk billigere at varme tør luft op end varm og fugtig luft.

Husk børnenes værelser
Det er let at glemme børnenes og teenagernes værelser. Men de har også brug for frisk luft. Så husk også at åbne vinduerne her, når I lufter ud.

Tør ikke tøj indenfor
Du bør hænge dit tøj til tørre udenfor. Tørrer du en sjælden gang tøj indenfor, så bør du gøre det i rum, der har mekanisk udsugning (ofte badeværelse eller dedikeret tørrerum).

Og få nye vaner i hverdagen

Tænd emhætten, når du laver mad
Får du ikke skiftet luften under og efter madlavning, kan damp og fedtstoffer sætte sig i køkkenet og i de omkringliggende rum. Husk derfor at tænde emhætten gerne 5 minutter før til 5 minutter efter madlavning.

Har du ikke en emhætte, er det vigtigt at åbne vinduerne omkring komfuret og holde dørene lukket til de omkringliggende rum.

Luk døren til badeværelset efter badet
Vi bader i gennemsnit over 6 minutter ad gangen, og de varme bade giver en masse fugt. Derfor er det godt at holde døren til badeværelset lukket og at lufte godt ud efter badet. Husk også at vaske udsugningen på dit badeværelse.

3 gode grunde til at lufte ud

Mere effektiv opvarmning

Fugtig luft kræver mere energi at varme op end tør luft. Så når du lukker den fugtige luft ud og den tørre luft ind, skal du bruge mindre energi på at varme hjemmet op.

Lavere risiko for skimmel

Skimmelsvamp trives bedst, når luften er fugtig – og når du lufter grundigt ud med gennemtræk, skifter du netop den fugtige luft ud med tør og ren luft udefra.

Husstøvmider hader ren luft

Sænker du luftfugtigheden ved udluftning, får husstøvmiderne dårligere levevilkår. Samtidig renses luften for partikler og gasarter, som kan genere luftvejene.

Luft ud, når du børster tænder

Når du skal tilegne dig en ny vane, som at lufte ud, er det lettest at lægge den nye vane i forlængelse af en vane, du allerede har. De fleste af os har vaner relateret til dagligdagsting som fx madlavning og tandbørstning.

Det er i forlængelse af disse vaner, det kan være smart at indarbejde en ny (udluftnings)vane, for så er det lettere at holde fast i den.

Lav dit eget vaneskema, og kom godt i gang.

Kan du svare rigtigt?

Hvor stor forskel i temperaturen bør der maksimalt være mellem rummene i dit hjem? A. 5 grader B. 10 grader C.15 grader (se svaret i bunden af siden)

Minimér støv og partikler

Rengøring er godt for indeklimaet
En ren bolig er ikke bare pænere og rarere at opholde sig i. Den er også sundere. Det giver god luft i boligen, når du støver af og støvsuger, så det er en god ide at gøre rent mindst én gang om ugen.

Luk skadelige stoffer og partikler ud
Nye møbler, maling og elektronik kan afgasse. Det vil sige, at der afgives skadelige stoffer og partikler til luften, som kan genere med fx lugt, svien i øjnene, hoste, astma eller hovedpine. Luft regelmæssigt ud for at få en bedre luftkvalitet.

Stearinlys er hyggelige, men…
Stearinlys giver hygge. Men de er en af de store syndere, når det gælder indeklimaet. Alternativer til levende lys som fx LED lys giver også oplevelsen af en flagrende flamme.

Vær samtidig meget opmærksom på brandfare ved levende lys. Hold altid øje med dem, og pas på, de ikke er placeret i nærheden af brandbare materialer. Hav en brandslukker i boligen.

Hold styr på temperaturen

Sænk ikke temperaturen til under 19 grader
… og det gælder i alle rum. Kommer temperaturen under 19 grader, kan du risikere skimmelsvamp på vægoverfladerne – og i værste fald frostsprængninger på dine rør, hvis udetemperaturen falder. 

Skiftende temperaturer giver kondens
Ustabile temperaturer kan medføre en øget mængde kondens i de forskellige rum i din bolig. Sørg derfor for at have en fast og varm temperatur på minimum 19 grader i hele boligen. Det er med til at modvirke en høj luftfugtighed.

Hold øje med temperaturen
... og følg med i vejrudsigten. Invester fx i et termometer, så du kender temperaturen derhjemme. Du kan ikke altid regne med fyret eller termostaten på radiatoren. Bliver det koldere ude, skal du måske skrue lidt op – og bliver vejret lunere, kan du skrue ned. Husk også, at der går lidt tid, fra du regulerer varmen, og til rumtemperaturen ændrer sig.

Læs mere om godt indeklima

Vidste du at...

Stearinlys kan forvandle din stue til H.C. Andersens Boulevard. For et stearinlys udsender 300.000 partikler pr. kubikcentimeter på 10 min., og det er faktisk mere, end man kan måle på en stærkt trafikeret vej.

Birdie hjælper dig med at forbedre indeklimaet

Vi har indgået et samarbejde med den danske prisvindende indeklimafugl, som kan forbedre dit indeklima ved at måle CO2 niveauet i din bolig og reagere, når det er tid til at lufte ud. Birdie er nem at forstå for både børn og voksne. Når fuglen falder ned, er det tid til at lufte ud i hjemmet. Helt simpelt og helt uden apps og blinkende lamper.

Læs, hvordan fuglen måler grænseværdier og reagerer og meget mere, og se videoer om, hvordan den virker på Birdies hjemmeside.

Når du er medlem hos os, kan du få 20 % rabat på indeklimafuglen.

Bestil her - brug koden LB20.

Og svaret er ...

Svar A: 5 grader. Bliver temperaturforskellen for høj, risikerer du, at der dannes kondens på dine vægge, hvilket kan give grobund for skimmelsvamp.