Privat

Erhverv

Juleferie

Vi holder julelukket fra mandag d. 23. dec. kl. 12 til og med 2. Juledag torsdag d. 26. dec. 2024. Har du en skade, kan du anmelde den her på siden.
Anmeld skaden på Min Side

Hvad skal du holde øje med, når du sparer på energien?

Hvad sker der i dit hjem, hvis du slukker for varmen i nogle rum, eller tænder ekstra mange stearinlys og sætter vaskemaskinen over om natten?

Vi skal spare på vores energiforbrug og vi vil gerne hjælpe dig med nogle gode råd, så du også passer på dit hjem og dit helbred mens du sparer. Desværre er der en del faldgruber, som man skal være opmærksom på. Få gode råd om, hvad du skal holde øje med, når du sparer på energien.

Publiceret 1. oktober 2022

Hold øje med temperaturen

  • Sænk ikke temperaturen til under 19 grader. Hvis temperaturen kommer meget længere ned, risikerer du, at der kommer skimmelsvamp i boligen, på grund af kondens på bl.a. vægoverflader. Og i værste tilfælde er temperaturen ikke høj nok til at undgå frostsprængninger, hvis udetemperaturen falder.
  • Hold samme temperatur i alle rum. Lad være med at lukke nogle rum af uden varme. Det giver risiko for skimmelsvamp og frostsprængninger af rør. Hvis du vil have forskellig temperatur i nogle rum, fx stue og soveværelse, så luk dørene mellem de rum, da varmen ellers bare vil bevæge sig mellem rummene, og du sparer ikke noget. Nogle radiatorer vil måske bruge mere energi for at opretholde temperaturen.
  • Kend din temperatur. Invester i et termometer, så du ved, hvad temperaturen er i rummet. Du kan ikke regne med fyret eller termostaten på radiatoren. Og hvis udetemperaturen falder, så skal du måske skrue lidt op, og hvis det er en lun udeperiode, kan du skrue lidt ned. Husk at der går lidt tid, hvis du regulerer på varmen, inden temperaturen har ændret sig.

Luft ud og pas på fugt og bakterier

  • Luft ud 2-3 gange om dagen i 5-10 min. og med gennemtræk. Dvs. du skal åbne døre og vinduer i begge sider af boligen, så den fugtige luft fjernes fra alle hjørner. Det er godt for indeklimaet, og det er billigere at varme tør luft op end at varme fugtig luft op. Husk at lukke vinduerne igen for at undgå skimmelsvamp og indbrud
  • Tag kortere bade og sørg for god ventilation eller udluftning i baderum efter bad. Det er vigtigt, at du holder døren lukket under og efter badet, og at der luftes godt ud efter badet.
  • Lad være med at tørre tøj indendørs. Det afgiver en masse fugt til luften og giver risiko for skimmelsvamp.
  • Skru ikke for meget ned for temperaturen i det varme vand. Der risiko for at få alvorlige lunge- og influenza sygdomme forårsaget af legionella-bakterien, som trives i vand, der er mellem 20 og 40 grader. Er vandet over 50 grader, dør den. Hæld varmt vand i et glas og tjek med et stegetermometer, hvor varmt vandet er. Husk at lade det varme vand løbe et par minutter, inden du måler.
Mand med rødalarm i huset til at forebygge brand, som husforsikringen og indboforsikringen dækker i tilfælde af.

Pas på brand ved fx levende lys

  • Der er en risiko for brand i opvaskemaskine, vaskemaskine, telefoner og batterier til elcykler. Det er derfor vigtigt, at hvis du bruger eller oplader disse om natten, hvor du sover, og el er billigt, at du har røgalarmer monteret og en brandslukker i boligen.
  • Det kan være fristende at bruge levende lys, da de giver både hygge og varme. Husk at levende lys afgiver en del partikler, som ikke er godt for indeklimaet og din sundhed. Vær samtidig meget opmærksom på brandfaren. Hold altid øje med dem og pas på de ikke er placeret i nærheden af brandbare materialer. Hav en brandslukker i boligen.
Mand og kvinde sidder i haven, hvor havemøblerne er omfattet af indboforsikringen.

Få svar på dine spørgsmål

Bolighjælpslinjen

Har du din husforsikring hos os, kan du ringe til os i dagtimerne på 46 97 50 31 og få hjælp til spørgsmål ved vand- og fugtskader, skadedyr, råd, svamp og skimmel, varme-/el-svigt, kloak og afløb.